ORCİK
Dut Pekmezi veya üzüm şırasından yapılan bulamaca, ipe dizilmiş ceviz badem içi dizisi birkaç defa batırılıp kurutularak yapılır.elazığ'a özgü bir tatlı çeşidi
Doğal lezzetli ve Elazığ ilinin kış gecelerinin aranan yiyeceği olan orcik yapımı oldukça zahmetli ve sabır gerektiren bir üründür.Dut pekmezi veya şilfoni üzümünün
sıkılması sonucu elde edilen şıranın kaynatılarak bulamaç yapılmasıyla başlar orcik yapımı… Önce şıra kaynatılır pekmeze dönmeden ateşten indirilerek süzülür. Sonra nişasta irmik veya
unla karıştırılarak pelte kıvamında pişirilir. Daha önce ipe dizilmiş ceviz içi sıcak peltenin içine daldırılır. Bu haliyle dar açı şeklinde dut ağacından yapılmış "gege" adı verilen
kancaya asılarak havalandırılıp kurutulur. Kurutma bir hafta devam eder İşlem bittiğinde yemeye hazırdır.
Oldukça yüksek kalorili bir gıdadır.Kilo almak isteyen arkadaşlarımız için doğal bir besin deposudur.Uzun süre tokluk hissi verdiğinden ramazan ayında oldukça fayda sağlamaktadır.
AĞIN LEBLEBİSİ
Kendisine has tadı olan ve evlerin bahçesinde elle yapılan Ağın leblebisinin hazırlanmasında, birlikte kaynatıldığı meşe külü ve kavrulduğu kum büyük önem taşıyor.
Leblebi, bu özelliğiyle uzun süre de kalsa bayatlamıyor. Ağın leblebisinin yapılışı şöyle
"Nohut önce elekten geçiriliyor. Uygun büyüklükteki nohutlar, içinde meşe külü bulunan kazanlarda suyla kaynatılıyor. Kaynayan nohutlar, büyük saclarda odun ateşinde sıcak kumla kavruluyor. Kavurma işlemi bittikten sonra tekrar bir eleğe dökülen nohutlar, elekte kabukları soyularak tüketime hazır hale getiriliyor."