Üniversitemizin Anasayfası | Üniversitemiz      
 
Anasayfa            Hakkımızda            Yayınlarımız            Etkinlikler            Duyurular            İletişim            Harputum Kütüphane
     

 

ORCİK

Dut Pekmezi veya üzüm şırasından yapılan bulamaca, ipe dizilmiş ceviz badem içi dizisi birkaç defa batırılıp kurutularak yapılır.elazığ'a özgü bir tatlı çeşidi
Doğal lezzetli ve Elazığ ilinin kış gecelerinin aranan yiyeceği olan orcik yapımı oldukça zahmetli ve sabır gerektiren bir üründür.Dut pekmezi veya şilfoni üzümünün sıkılması sonucu elde edilen şıranın kaynatılarak bulamaç yapılmasıyla başlar orcik yapımı… Önce şıra kaynatılır pekmeze dönmeden ateşten indirilerek süzülür. Sonra nişasta irmik veya unla karıştırılarak pelte kıvamında pişirilir. Daha önce ipe dizilmiş ceviz içi sıcak peltenin içine daldırılır. Bu haliyle dar açı şeklinde dut ağacından yapılmış "gege" adı verilen kancaya asılarak havalandırılıp kurutulur. Kurutma bir hafta devam eder İşlem bittiğinde yemeye hazırdır.
Oldukça yüksek kalorili bir gıdadır.Kilo almak isteyen arkadaşlarımız için doğal bir besin deposudur.Uzun süre tokluk hissi verdiğinden ramazan ayında oldukça fayda sağlamaktadır.


AĞIN LEBLEBİSİ

Kendisine has tadı olan ve evlerin bahçesinde elle yapılan Ağın leblebisinin hazırlanmasında, birlikte kaynatıldığı meşe külü ve kavrulduğu kum büyük önem taşıyor.
Leblebi, bu özelliğiyle uzun süre de kalsa bayatlamıyor. Ağın leblebisinin yapılışı şöyle
"Nohut önce elekten geçiriliyor. Uygun büyüklükteki nohutlar, içinde meşe külü bulunan kazanlarda suyla kaynatılıyor. Kaynayan nohutlar, büyük saclarda odun ateşinde sıcak kumla kavruluyor. Kavurma işlemi bittikten sonra tekrar bir eleğe dökülen nohutlar, elekte kabukları soyularak tüketime hazır hale getiriliyor."

YEMEK KÜLTÜRÜ

MÜZİK KÜLTÜRÜ

BÖLGE TARİHİ

BÖLGENİN TURİZMİ

TANINMIŞ SİMALAR

COĞRAFİK YAPISI

 

 

Yöresel yemek tanıtımları ve tarifleri Yöreye ait musiki ve ezgilerin tanıtımı Bölgenin geçmişi ve yansıyan yönleri Bölgenin coğrafik yapısı ve tarihi Harput'a emeği geçenler Yer altı ve üstü zenginlikleri  
Yemeklerin yöresel tanıtımı Yöreye ait müzik aletleri ve tanıtımı Etnik, dini ve etnografik geçmişi Kış ve yaz turizmi Harput'un manevi büyükleri Bölgedeki endemik bitki ve hayvanlar  
  Halk oyunları ve yöresel kıyafetler Dil kökleri ve gelişimi   Tanınmış kişilerle yapılan röportajlar Bölgenin coğrafik konumu  
             
             
Copyright © Harput Uygulamave Araştırma Merkezi  2014 Tüm Hakları Saklıdır. Editör : Yavuz KISA --- Web Tasarım : Özlem ALPAY