Üniversitemizin Anasayfası | Üniversitemiz      
 
Anasayfa            Hakkımızda            Yayınlarımız            Etkinlikler            Duyurular            İletişim            Harputum Kütüphane
     

 

SIRIN

Malzemeler

  • 3 adet sırınlık yufka
  • Yoğurt
  • Sarımsak
  • Tereyağı

Yapılışı

İkiye bölünen yufka rulo şeklinde sıkı sıkı sarılıp 2 cm kadar parça parça kesilıp genişçe bir kaba sığ sığ dizilir. Bu işlemi yufka bitene kadar yapılır. Bir kenarda sarımsaklı yoğurt karışımı hazırlanıp sarıp sığ sığ dizilen yufkaların üzerine dökülüp hafifçe kaşıkla araları açılıp yoğurdu emmesi sağlanır yoğurt biraz emilip yumuşandıktan sonra tereyağı üzerinde gezdirilir.

GÖMME

Malzemeler

  • 1500 gr un (kepekli un)
  • 750 gr kıyma veya kavurma
  • 200 gr ceviz
  • 100 gr tereyağı
  • Bir miktar pul biber ve tuz

Yapılışı
Kepekli una bir miktar su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.
Ayrı bir kapta kıyma veya kavurma bir miktar kavrulur.
Soğan küçük küçük doğranarak yine ayrı bir kapta kavrulup su ilave edilerek hafifçe pişirilir.
Pembeleşmeyecek şekilde soğan,kavrulan kıymaya veya kavurmaya eklenerek isteğe bağlı olarak pul biber katılır.
Ceviz havanda dövülür.
Fırın tepsisinin altı yağlanır.Daha önce hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak serilir
Üzerine hazırlanan kıyma veya kavurma soğanlı harçtan yapılır.Harçın üzerine bir yufka daha serilip bu yufkanın üzerine ise dövülmüş ceviz serilir.
Böylece bir harçlı, bir ceviz olmak üzere 25-30 adet olacak şekilde hazırlanır.
En üste gelecek yufka biraz kalınca açılıp yayıldıktan sonra üzeri hafifçe yağlanıp bıçakla ortadan ikiye bölünerek fırına atılır , altı ve üstü kızarınca fırından çıkarılıp en üsteki kalın yufka kaldırılır.
Çatalla kazınarak tabağa konulmadan tepsi içerisinde servis yapılır.

BALAKGAZİ BÖREĞİ

Malzemeler

Krep için;

  • 2 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  • 2,5 çay fincanı un
  • Yarım çay kaşığı tuz
İç harcı için:
  • 250 gram kıyma
  • 2 soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 1 tane yeşil biber
  • 1 tane kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 10 dilim kaşar peyniri
Kızartmak için:
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yumurta akı
  • 1 su bardağı galeta unu

Yapılışı

Kıymayı kavurup soğanlar küp küp doğranıp içine ilave edilir. Soğanlar kavrulunca biberler ilave edilip tuz, karabiber eklenir. Biberler pişince altı kapatılıp soğumaya bırakılır. Krep hamuru hazırlanıp pişirilir. Pişen kreplerin içlerine harçlardan ve birer dilim kaşar peyniri koyulup sigara böreği gibi iki ucunu kıvırarak rulo halinde sarılır. Sarılan börekler önce yumurta akına sonra galeta ununa bulanıp kızartılır.

YEMEK KÜLTÜRÜ

MÜZİK KÜLTÜRÜ

BÖLGE TARİHİ

BÖLGENİN TURİZMİ

TANINMIŞ SİMALAR

COĞRAFİK YAPISI

 

 

Yöresel yemek tanıtımları ve tarifleri Yöreye ait musiki ve ezgilerin tanıtımı Bölgenin geçmişi ve yansıyan yönleri Bölgenin coğrafik yapısı ve tarihi Harput'a emeği geçenler Yer altı ve üstü zenginlikleri  
Yemeklerin yöresel tanıtımı Yöreye ait müzik aletleri ve tanıtımı Etnik, dini ve etnografik geçmişi Kış ve yaz turizmi Harput'un manevi büyükleri Bölgedeki endemik bitki ve hayvanlar  
  Halk oyunları ve yöresel kıyafetler Dil kökleri ve gelişimi   Tanınmış kişilerle yapılan röportajlar Bölgenin coğrafik konumu  
             
             
Copyright © Harput Uygulamave Araştırma Merkezi  2014 Tüm Hakları Saklıdır. Editör : Yavuz KISA --- Web Tasarım : Özlem ALPAY